Search and Hit Enter

Alles wat je moet weten als je een houten vloer wilt!

Overweeg je een houten vloer te laten leggen in huis? Lees dan dit artikel waarin we alle belangrijke aspecten delen over het kiezen van een houten vloer, inclusief voordelen, nadelen, verschillende soorten, installatie, onderhoud en kosten.

Een houten vloer geeft een warme, authentieke uitstraling aan elk interieur. Niet voor niets zijn houten vloeren zó populair. Maar voordat je enthousiast naar de winkel gaat om een mooie plank uit te zoeken, is het belangrijk om je goed te informeren over alle aspecten van een houten vloer. Er zijn namelijk heel veel verschillende opties waar je een keuze uit mag maken. Kies je voor een massieve houten vloer of lampelparket? Een andere overweging is de houtsoort, de afwerking en het legpatroon. Daarnaast zijn er naast de vele voordelen ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.

Om je te helpen de juiste keuze te maken, vind je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt. We behandelen de verschillende soorten, de installatie, het onderhoud en de kosten, zodat jij goed geïnformeerd de juiste houten vloer uit kunt zoeken voor jouw interieur.

In dit rustgevende en serende interieur hebben de ontwerpers van direccion gekozen voor een warme houten vloer in een patroon van rechte planken. | Fotografie: Fabian Martinez
In dit rustgevende en serene interieur hebben de ontwerpers van direccion gekozen voor een warme houten vloer in een patroon van rechte planken. | Fotografie: Fabian Martinez

Voordelen van een houten vloer

  1. Esthetiek: Een houten vloer geeft een warme en gezellige uitstraling aan een ruimte. De unieke nerven en knoesten in het hout zorgen voor een karaktervolle look en feel. Bovendien past een houten vloer bij verschillende interieurstijlen, van klassiek tot modern.
  2. Duurzaamheid: Een goed gelegde en goed onderhouden houten vloer kan tientallen jaren meegaan. Het is een duurzaam product dat op een verantwoorde manier wordt geproduceerd, wat goed is voor het milieu.
  3. Waarde: Een houten vloer kan de waarde van je woning verhogen. Het is een investering die zichzelf op lange termijn kan terugverdienen. Een houten vloer wordt namelijk beschouwd als een luxe en tijdloze optie, waardoor het aantrekkelijk is voor potentiële kopers.
  4. Hygiëne: Een houten vloer is makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Dit is ideaal voor mensen met allergieën of astma, omdat het stof en allergenen weert.
  5. Aanpasbaarheid: Houten vloeren kunnen worden aangepast aan verschillende legpatronen en afwerkingen. Hierdoor is het mogelijk om een unieke vloer te creëren die past bij jouw persoonlijke stijl.

Nadelen van een houten vloer

  1. Kosten: Houten vloeren zijn over het algemeen duurder dan andere vloeropties. De kosten hangen af van het type hout, de afwerking en de installatiekosten.
  2. Gevoeligheid: Houten vloeren zijn gevoeliger voor krassen en beschadigingen dan andere vloeren. Dit kan worden vermeden door te kiezen voor een hardere houtsoort of door beschermende afwerklagen toe te voegen.
  3. Onderhoud: Hoewel een houten vloer makkelijk schoon te maken is, vereist het wel enig onderhoud om de kwaliteit en duurzaamheid te behouden. Het is belangrijk om regelmatig te stofzuigen, te dweilen en beschadigingen te repareren.
  4. Vochtgevoeligheid: Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen. Hierdoor kan het hout krimpen of uitzetten, waardoor er kieren ontstaan. Vandaar dat het niet aan te raden is om een houten vloer in een vochtige ruimte te leggen, zoals de badkamer of het toilet.

Massief houten vloer vs lamelparket

Natuurlijk, daar gaan we! Als het gaat om houten vloeren, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Een van de belangrijkste beslissingen is of je kiest voor een massief houten vloer of lamelparket. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om te weten wat het verschil is en welke optie het beste bij jouw situatie past.

Massief houten vloeren

Massief houten vloeren zijn gemaakt van volledig massief hout en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Het is een duurzaam en stevig materiaal dat jarenlang meegaat en over het algemeen goed bestand is tegen slijtage en beschadiging. Massief houten vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, diktes en lengtes en kunnen worden aangepast aan de behoeften van de klant. Ze zijn over het algemeen duurder dan lamelparket, maar kunnen op de lange termijn waardevoller zijn omdat ze kunnen worden opgeknapt en opnieuw worden afgewerkt wanneer dat nodig is.

Voordelen van massief houten vloeren:

  • Duurzaam en stevig materiaal dat jarenlang meegaat
  • Kan opnieuw worden opgeknapt en afgewerkt wanneer nodig
  • Beschikbaar in verschillende breedtes, diktes en lengtes
  • Biedt een uniek en natuurlijk uiterlijk

Nadelen van massief houten vloeren:

  • Kan gevoelig zijn voor krimp, uitzetting en scheuren bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid
  • Duurder dan lamelparket
  • Gevoeliger voor krassen en deuken
Een prachtige massieve houten vloer in Villa Wood in Kopenhagen, ontworpen door Nord Architects. | Fotografie: Adam Mørk
Een prachtige massieve houten vloer met brede planken in Villa Wood in Kopenhagen, ontworpen door Nord Architects. | Fotografie: Adam Mørk

Lamelparket

Lamelparket is een meerlaags vloermateriaal dat bestaat uit een laag massief hout bovenop een onderlaag van multiplex. Het massieve hout is vaak ongeveer 4 mm dik en kan worden gekozen uit verschillende houtsoorten en afwerkingen. De onderlaag bestaat uit kruislings gelijmde houtfineerlagen die samen een sterke en stabiele basis vormen voor de massieve houten toplaag. Lamelparket is minder gevoelig voor krimp, uitzetting en scheuren dan massief houten vloeren en kan over het algemeen beter omgaan met veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Bovendien is lamelparket vaak goedkoper dan massief houten vloeren en kan het gemakkelijker worden geïnstalleerd.

Voordelen van lamelparket:

  • Minder gevoelig voor krimp, uitzetting en scheuren dan massief houten vloeren
  • Goedkoper dan massief houten vloeren
  • Gemakkelijker te installeren
  • Verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen

Nadelen van lamelparket:

  • Kan niet zo vaak worden opgeknapt en afgewerkt als massief houten vloeren
  • Minder duurzaam dan massief houten vloeren
  • Kan minder waardevol
EAG Studio heeft voor dit project gekozen voor een super mooie lamelparket vloer, in combinatie met een houten trap.
EAG Studio heeft voor dit project gekozen voor een super mooie lamelparket vloer, in combinatie met een houten trap.

De keuze tussen massief houten vloeren en lamelparket is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, budget en de omgeving waarin de vloer zal worden geïnstalleerd. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van beide opties:

Verschillende houtsoorten

Bij het kiezen van een houten vloer is het belangrijk om naast het type vloer ook aandacht te besteden aan de houtsoort die je wilt gebruiken. Verschillende houtsoorten hebben verschillende kenmerken, en het is belangrijk om te weten welke eigenschappen passen bij jouw wensen en behoeften. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende houtsoorten voor houten vloeren:

  1. Eiken: Eiken is een van de meest populaire houtsoorten voor houten vloeren en wordt gekenmerkt door zijn hardheid en duurzaamheid. Het heeft een mooie, natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
  2. Grenen: Grenen is een zachtere houtsoort dan eiken en heeft een warme, gezellige uitstraling. Het is goedkoper dan eiken en heeft een karakteristieke houtnerf.
  3. Merbau: Merbau is een tropische hardhoutsoort en is donker van kleur. Het is duurzaam en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling.
  4. Teak: Teak is een duurzame hardhoutsoort en wordt gekenmerkt door zijn lichte kleur en mooie, natuurlijke uitstraling. Het is ook waterbestendig, waardoor het meer geschikt is voor badkamers en keukens.

Naast deze populaire houtsoorten zijn er nog veel meer opties beschikbaar, zoals maple, kersen en walnoot. Het is belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die past bij jouw persoonlijke smaak, maar ook rekening te houden met de duurzaamheid en onderhoudsvereisten van de gekozen houtsoort.

La Leta Architettura heeft voor dit project gekozen voor een eikenhouten Hongaarse punt vloer voor dit moderne appartement.
La Leta Architettura heeft voor dit project gekozen voor een eikenhouten Hongaarse punt vloer voor dit moderne appartement.

Legpatronen

Het legpatroon van een houten vloer heeft een grote invloed op de uitstraling van de vloer. Er zijn verschillende legpatronen waaruit je kunt kiezen, elk met zijn eigen kenmerken en esthetiek. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende legpatronen voor houten vloeren:

  1. Visgraat: Visgraat is een populair legpatroon voor houten vloeren. Het wordt gekenmerkt door zijn elegante en klassieke uitstraling. Het patroon wordt gecreëerd door de planken in een hoek van 45 graden te leggen, zodat ze elkaar in een V-vorm raken.
  2. Hongaarse punt: De Hongaarse punt is een legpatroon dat lijkt op visgraat, maar waarbij de planken in een hoek van 60 graden zijn geplaatst. Dit patroon heeft een moderne uitstraling en geeft een uniek geometrisch effect.
  3. Rechte planken: Het leggen van de planken in een rechte lijn is het meest voorkomende legpatroon voor houten vloeren. Dit patroon is tijdloos en past bij elk interieur.
  4. Vlechtwerk: Vlechtwerk is een complex legpatroon waarbij de planken elkaar kruisen om een geweven effect te creëren. Dit patroon geeft de vloer een unieke uitstraling en kan een geweldige manier zijn om een statement te maken.
  5. Versailles: Het Versailles-patroon is een klassiek legpatroon dat is vernoemd naar het kasteel van Versailles. Het patroon bestaat uit vierkante panelen die in elkaar passen en worden omringd door een rand van rechte planken.

Bovenstaande legpatronen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden die er zijn bij het leggen van een houten vloer. Het kiezen van het juiste legpatroon kan helpen om de uitstraling van je interieur te bepalen en een unieke sfeer te creëren.

Je kunt er ook voor kiezen om meerder legpatronen te combineren, zoals in dit mooie. interieur, ontworpen door Ark4lab of Architecture. | Fotografie: Nikos Vavdinoudis
Je kunt er ook voor kiezen om meerder legpatronen te combineren, zoals in dit mooie. interieur, ontworpen door Ark4lab of Architecture. | Fotografie: Nikos Vavdinoudis

Installatie

Als je een houten vloer wilt laten leggen, is het belangrijk om te weten welke voorbereidingen nodig zijn voordat je begint met het leggen van de vloer. Zowel bij het leggen van massieve houten vloeren als bij lamelparket is het belangrijk om de ondervloer goed te inspecteren en voor te bereiden op de nieuwe vloer. Zo moet de ondervloer schoon, droog en vlak zijn. Eventuele oneffenheden moeten worden geëgaliseerd.

Bij het leggen van een massieve houten vloer moet er rekening worden gehouden met het werken van het hout. Hierdoor kan de vloer uitzetten en krimpen. Het is daarom belangrijk om de vloer te acclimatiseren in de ruimte waar deze gelegd gaat worden en om de juiste legmethode te kiezen. Bij lamelparket is deze werking minder aanwezig doordat deze uit meerdere lagen bestaat.

Er zijn verschillende legpatronen mogelijk, zoals visgraat, blokmotief, stroken en diagonaal. Elk patroon heeft zijn eigen uitstraling en legwijze. Afhankelijk van het patroon kan het leggen van een houten vloer meer of minder uitdagend zijn.

Het leggen van een houten vloer is over het algemeen een klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een professional. Vooral bij massieve houten vloeren is het belangrijk dat de vloer op de juiste manier wordt gelegd om werking van het hout te voorkomen. Bij lamelparket is het leggen iets eenvoudiger en zou je het eventueel zelf kunnen doen als je handig bent en de juiste instructies volgt. Zorg er in dat geval wel voor dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt voordat je begint met het leggen van de vloer.

Tot slot is afwerking van de vloer belangrijk. Hierbij kun je denken aan het schuren van de vloer, het aanbrengen van een beschermende laag en het afwerken van de randen en hoeken. Dit is een klus die je het beste kunt overlaten aan een vakman om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen.

Een visgraat houten vloer geeft elk interieur een chique klassieke look, zoals hier te zien in een prachtig interieur, ontworpen door  Dolgopiatova. | Fotografie: Andrey Bezuglov
Een visgraat houten vloer geeft elk interieur een chique klassieke look, zoals hier te zien in een prachtig interieur, ontworpen door Dolgopiatova. | Fotografie: Andrey Bezuglov

Onderhoud

Als je een houten vloer hebt laten leggen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden zodat de vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Een houten vloer heeft namelijk net als alle andere vloeren onderhoud nodig. Hieronder vind je informatie over het onderhoud van een houten vloer, inclusief dagelijks onderhoud, jaarlijks onderhoud en reparatie en restauratie.

Dagelijks onderhoud:

  • Stofzuig of veeg de vloer dagelijks om vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt dat het vuil in de vloer wordt getrapt en krassen veroorzaakt.
  • Maak de vloer regelmatig schoon met een droge of licht vochtige doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of te veel water, omdat dit de vloer kan beschadigen.
  • Plaats viltjes onder stoelen, tafels en andere meubels om krassen op de vloer te voorkomen.
  • Veeg gemorste vloeistoffen direct op om te voorkomen dat ze in de vloer trekken en vlekken veroorzaken.

Reparatie en restauratie:

  • Schuur de vloer indien nodig. Bij massieve houten vloeren kan de vloer vaker geschuurd worden dan bij lamelparket. Het aantal keren dat de vloer geschuurd kan worden, hangt af van de dikte van de toplaag.
  • Breng na het schuren een nieuwe laklaag of olie aan om de vloer te beschermen en te laten glanzen.
  • Controleer de vloer regelmatig op beschadigingen en reparatie deze indien nodig.

Het onderhoud van een houten vloer vergt dus enige aandacht, maar het is de investering meer dan waard. Met het juiste onderhoud kan een houten vloer tientallen jaren meegaan en blijft het de warme uitstraling geven die het verdient.

Norm Architects combineert een super mooie visgraat houten vloer met een warme taupe kleur muren in het Waterfront House | Fotografie: Jonas Bjerre-Pou
Norm Architects combineert een super mooie visgraat houten vloer met een warme taupe kleur muren in het Waterfront House | Fotografie: Jonas Bjerre-Pou

Kosten

Een mooie houten vloer is niet goedkoop, maar je krijgt er wel iets heel moois voor terug. De prijs van een houten vloer kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder zullen we enkele van deze factoren bespreken en je een idee geven van de kosten.

  1. Massieve houten vloer vs. lamelparket: Over het algemeen is lamelparket goedkoper dan massief houten vloeren, omdat het minder duur is om te produceren. Massief houten vloeren zijn gemaakt van massief hout en zijn daarom duurder.

De prijs van een massief houten vloer kan variëren van €50 tot €150 per vierkante meter, afhankelijk van de houtsoort en het legpatroon. Lamelparket kan variëren van €30 tot €100 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat en de dikte van de toplaag.

  1. Houtsoort: De prijs van een houten vloer kan ook afhankelijk zijn van de houtsoort. Sommige houtsoorten zijn duurder dan andere vanwege hun unieke eigenschappen en populariteit. Eikenhout is bijvoorbeeld een populaire keuze voor houten vloeren en kan variëren van €50 tot €100 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit van het hout en het legpatroon. Andere houtsoorten, zoals teakhout, zijn duurder en kunnen variëren van €80 tot €150 per vierkante meter.
  2. Legpatroon: Het legpatroon van een houten vloer kan ook invloed hebben op de prijs. Sommige legpatronen zijn complexer dan andere en kunnen meer arbeid en tijd vereisen om te installeren, waardoor de prijs hoger kan worden. Een standaard plankenvloer is bijvoorbeeld eenvoudiger en goedkoper om te installeren dan een visgraatpatroon.
  3. Afwerking: De afwerking van een houten vloer kan ook invloed hebben op de prijs. Er zijn verschillende afwerkingsopties beschikbaar, zoals lak, olie of wax. Lak is bijvoorbeeld duurder dan olie, omdat het meer tijd en arbeid vereist om aan te brengen.

Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de kosten van een houten vloer. Zorg ervoor dat je een budget hebt voordat je een houten vloer aanschaft en vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *