Search and Hit Enter

De charme en warmte van een houten keuken

Overweeg je een nieuwe keuken en ben je gecharmeerd van de warmte en gezelligheid van een houten keuken? Lees dan dit artikel vol praktische tips, ideeën en inspiratie voorbeelden om je te helpen bij het maken van deze keuze.

Natuurlijke materialen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in ons interieur. Van bamboe tot leer en van beton tot hout, we vinden het steeds belangrijker dat onze meubels en accessoires duurzaam en milieuvriendelijk zijn. En wat is er nu meer natuurlijk en tijdloos dan een houten keuken? Hout brengt warmte, charme en gezelligheid in huis en kan bijna elke woonstijl versterken. Of je nu gaat voor een moderne, strakke uitstraling of juist voor een klassieke, landelijke sfeer, een houten keuken past in elk plaatje.

Maar waar moet je op letten als je een houten keuken overweegt? Welke soorten hout zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze? In dit artikel geven we je alle praktische tips, ideeën en inspiratie voorbeelden om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw droomkeuken. Want een houten keuken is niet alleen mooi, het is ook een investering voor de toekomst.

houten keuken bamboe ask og eng
De eigenaren van dit prachtige huis net buiten Rotterdam hebben met de A Collection bamboe fronten van Ask Og Eng een karakteristieke en uitnodigende ruimte gecreëerd. Ze wilden de charme en echtheid van het oude herenhuis behouden en kozen voor de Grain afwerking in combinatie met een natuurstenen aanrechtblad. Boven het aanrecht dient de A7-dwarsplank als uitstalling van al hun unieke bezittingen afkomstig van lokale markten en reizen. | Bron: Askogeng.no

Houtsoort

Er zijn verschillende soorten houten keukens waaruit je kunt kiezen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Hieronder lichten we een aantal populaire houtsoorten toe.

  1. Eikenhout: Eikenhout is een van de meest populaire houtsoorten voor keukens. Het is een harde en sterke houtsoort die zeer duurzaam is. Eikenhout heeft een levendige uitstraling met zichtbare nerven en knoesten. Door de natuurlijke kleur van het hout is het goed te combineren met verschillende kleuren en stijlen. Een eikenhouten keuken past zowel in een modern als in een klassiek interieur.
  2. Bamboe hout: Bamboe is een populaire houtsoort voor keukens omdat het duurzaam, milieuvriendelijk en relatief voordelig is.
  3. Het materiaal heeft een karakteristieke nerftekening en is verkrijgbaar in diverse kleurtinten, variërend van lichtgeel tot donkerbruin. Een lichtgekleurde bamboe keuken kan bijvoorbeeld zorgen voor een frisse en lichte uitstraling, terwijl een donkergekleurde bamboe keuken juist een meer luxueuze en warme sfeer kan creëren. Doordat bamboe hout van nature vochtbestendig is, is het een goede keuze voor de keuken. Het materiaal kan goed tegen vocht en is relatief sterk en duurzaam. Dit maakt het geschikt voor intensief gebruik in de keuken.
  4. Notenhout: Notenhout is een luxe en exclusieve houtsoort die veel warmte en karakter brengt in je keuken. Het hout heeft een donkere kleur en een zeer herkenbare tekening. Notenhout is iets zachter dan eikenhout, maar nog steeds sterk en duurzaam. Deze houtsoort geeft een zeer elegante uitstraling aan je keuken.
  5. Teakhout: Teakhout is een tropische houtsoort die zeer duurzaam is. Het hout is van nature bestand tegen vocht, waardoor het ideaal is voor keukens. Teakhout heeft een rustige uitstraling met subtiele nerven en een lichte kleur. Door de eigenschappen van teakhout is deze houtsoort geschikt voor een landelijke of Scandinavische keuken.
  6. Essen hout: Essen hout is een relatief lichte houtsoort met een egale en subtiele tekening. Het heeft een zeer moderne uitstraling en past goed bij een strak interieur. Essen hout is iets minder duurzaam dan bijvoorbeeld eikenhout, maar nog steeds sterk genoeg voor dagelijks gebruik.
  7. Berkenhout: Berkenhout is een lichte en zachte houtsoort die voornamelijk gebruikt wordt voor keukens met een Scandinavische uitstraling. Het hout heeft een fijne structuur en een egale tekening. Door de lichte kleur van het hout creëer je een ruimtelijke en frisse uitstraling in je keuken.
houten keuken eiken nordiskakok
Interieurontwerper Alexandra Ogonowski en Nordiska Kök hebben in Stockholm een prachtige houten keuken gecreëerd waarin modern Scandinavisch design en traditionele Aziatische esthetiek elkaar ontmoeten. Het resultaat is een harmonieuze mix van kleuren, vormen en materialen. Het kookeiland heeft de warmte van gebeitst eikenhout en Jura-kalksteen – een esthetiek geïnspireerd op traditionele Japanse teppanyaki-kookplaten waar de chef-kok de gasten vermaakt met zijn kookkunsten. De kasten in een rustige, grijze tint brengen je het beste van beide designtradities. | Bron: Nordiskakok.com

Massief hout, fineerhout of MDF met houten afwerking

Het is belangrijk om te weten dat elke houtsoort zijn eigen onderhoud nodig heeft. Het is daarom aan te raden om je te laten adviseren door een specialist bij het kiezen van de juiste houtsoort voor jouw keuken.

Naast de keuze voor een specifieke houtsoort, kun je ook kiezen uit verschillende soorten houten keukens. Hieronder lichten we een aantal veelvoorkomende opties toe.

  1. Massief hout: Bij massief houten keukens is de hele keuken gemaakt van massief hout. Dit zorgt voor een zeer authentieke en natuurlijke uitstraling. Massief hout is wel duurder dan fineerhout of MDF met een houten afwerking, maar gaat ook langer mee. Het nadeel is wel dat het gevoelig kan zijn voor temperatuur- en vochtwisselingen.

    Een massief houten keuken vergt over het algemeen meer onderhoud dan andere soorten houten keukens. Om het hout mooi te houden, is het belangrijk om het regelmatig te oliën of te waxen. Dit zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt en beschermt het tegen vlekken en krassen. Daarnaast is het belangrijk om de keuken regelmatig schoon te maken met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel.
  2. Fineerhout: Bij fineerhouten keukens wordt er een dunne laag van de gewenste houtsoort aangebracht op een ondergrond van bijvoorbeeld MDF. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling van hout, maar is vaak goedkoper dan massief houten keukens. Een voordeel van fineerhout is dat het minder gevoelig is voor kromtrekken en scheuren dan massief hout.

    Fineerhout is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan massief hout. Het is belangrijk om de fineerlaag niet te beschadigen, bijvoorbeeld door scherpe voorwerpen of schurende schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het belangrijk om de keuken regelmatig schoon te maken met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Het is ook mogelijk om het fineerhout af en toe te oliën of waxen om het te beschermen en mooi te houden.
  3. MDF met houten afwerking: Bij deze optie is de basis van de keuken van MDF en wordt er een laag van de gewenste houtsoort op aangebracht. Deze optie is over het algemeen de voordeligste optie. Het nadeel van MDF met een houten afwerking is dat het minder duurzaam is dan de andere opties.

    Een MDF keuken met houten afwerking vergt over het algemeen het minste onderhoud van alle houten keukens. Het is belangrijk om de keuken regelmatig schoon te maken met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Het is mogelijk om de houten afwerking af en toe te oliën of waxen om het te beschermen en mooi te houden.

Bij het kiezen van een type houten keuken is het belangrijk om rekening te houden met je budget, maar ook met je persoonlijke voorkeur en het gewenste onderhoud. Het is daarom aan te raden om je te laten adviseren door een specialist en verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt.

eikenhouten keuken kookeiland nordiska kok
In samenwerking met de architect Åsa Hjort heeft Nordiska Kök een tijdloze keuken ontworpen in Österlen. Hier ontmoeten sociale vlakken, contrasterende materiaalkeuzes en doordachte ontwerpoplossingen elkaar. De keuken is op maat gemaakt in eikenhout, geïnspireerd op de natuur. Centraal in het huis staat het prachtige kookeiland van kwartsiet, dat zowel praktisch als sociaal is. | Bron: Nordiskakok.com

Wat voor soort keukenblad past bij een houten keuken?

Een mooie houten keuken verdient een werkblad dat past bij de warme en natuurlijke uitstraling van het hout. Bij het kiezen van een keukenblad zijn er verschillende opties die goed passen bij een houten keuken. Zo past een houten werkblad goed bij de rest van de keuken en zorgt het voor een mooie, natuurlijke uitstraling. Daarnaast is een composiet werkblad een praktische optie die ook goed past bij de uitstraling van een houten keuken. Een natuurstenen werkblad geeft een luxe uitstraling aan de keuken en past goed bij de warme sfeer van hout, terwijl een roestvrijstalen werkblad zorgt voor een moderne en professionele uitstraling.

Welk type werkblad je ook kiest, het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke stijl en behoeften om een keukenblad te vinden dat perfect past bij jouw houten keuken.

  1. Houten werkblad: Een houten werkblad is een populaire keuze bij een houten keuken. Het zorgt voor een mooie, natuurlijke uitstraling en past goed bij de rest van de keuken. Houten werkbladen zijn er in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een unieke uitstraling die past bij jouw persoonlijke stijl.
  2. Composiet werkblad: Een composiet werkblad is gemaakt van samengeperste steenkorrels en hars. Het heeft een harde, duurzame afwerking die bestand is tegen krassen en vlekken. Composiet werkbladen zijn er in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een look die past bij de rest van je keuken.
  3. Natuurstenen werkblad: Een natuurstenen werkblad, zoals graniet of marmer, geeft een luxe uitstraling aan je houten keuken. Het is sterk en duurzaam, maar wel kwetsbaarder voor vlekken en krassen dan composiet werkbladen. Natuurstenen werkbladen zijn er in verschillende kleuren en patronen, waardoor je kunt kiezen voor een unieke uitstraling.
  4. Roestvrijstalen werkblad: Een roestvrijstalen werkblad is een populaire keuze in moderne keukens. Het heeft een strakke, professionele uitstraling en is zeer duurzaam. Roestvrijstalen werkbladen zijn echter wel gevoelig voor krassen en vlekken.

Bij het kiezen van een keukenblad is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke stijl en behoeften. Als je graag kookt en veel tijd doorbrengt in de keuken, is een duurzaam en praktisch werkblad belangrijk. Als je meer waarde hecht aan esthetiek en design, kun je kiezen voor een werkblad dat past bij de rest van je keuken.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kleur en afwerking van het werkblad en hoe deze past bij de rest van de keuken. Een donker werkblad kan bijvoorbeeld een mooi contrast bieden met lichtere kasten en vloeren, terwijl een lichter werkblad kan helpen om de ruimte groter te laten lijken.

Ongeacht welk type werkblad je kiest, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken en te onderhouden om het in goede conditie te houden en de levensduur te verlengen.

donkere houten keuken bamboe Ask og eng
Voor deze lange en slanke keuken bij Holly van Avenue Design. Studio in Delft, heeft Ask Og Eng de basis van de keuken gebouwd met IKEA kasten en de Bean fronten uit de A collection. De keuken heeft geen bovenkasten, maar heeft toch veel opbergruimte in de bestaande kasten, waardoor het gezin van vier personen meer dan genoeg ruimte heeft om te koken. Daarnaast werd er een zijbalk geïnstalleerd voor de goede gesprekken en het huiswerk van de kinderen. | Bron: Askogeng.no

Vergeet niet de keuken achterwand?

De keuken achterwand, ook wel spatwand genoemd, is een belangrijk onderdeel van de keuken. Het beschermt de muur tegen vetvlekken, vocht en vuil, en zorgt tegelijkertijd voor een mooie afwerking van de keuken. Bij een houten keuken is het belangrijk om een achterwand te kiezen die past bij de uitstraling van het hout en tegelijkertijd praktisch is in gebruik.

Zelfde materiaal als het werkblad

Een optie is om te kiezen voor een achterwand van hetzelfde materiaal als het keukenblad. Dit creëert een harmonieus geheel en versterkt de warme, natuurlijke uitstraling van de keuken. Een houten achterwand bij een houten werkblad of een composiet, natuursteen of RVS achterwand bij een werkblad van datzelfde materiaal kan bijvoorbeeld heel mooi zijn.

Tegels

Daarnaast kun je ook kiezen voor een tegelwand. Tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en zijn verkrijgbaar in vele kleuren en patronen, waardoor je een mooie achterwand kunt creëren die goed past bij de uitstraling van de houten keuken. Een effen tegel in een kleur die past bij de houtsoort kan een mooi contrast creëren, terwijl een tegel met een patroon de keuken kan verlevendigen.

Verven

Met verf kun je de keuken achterwand gemakkelijk en snel van een nieuwe kleur voorzien. Hierbij kun je kiezen voor een kleur die past bij de uitstraling van de houten keuken, maar je kunt ook juist kiezen voor een contrasterende kleur om een opvallend accent te creëren.

Bij het verven van de keuken achterwand is het belangrijk om te kiezen voor verf die bestand is tegen vocht en vuil. Daarnaast is het aan te raden om de muur vooraf goed schoon te maken en eventueel te schuren, zodat de verf goed hecht. Een goede primer is ook belangrijk om een egale en duurzame verflaag te krijgen.

Hoewel het verven van de keuken achterwand een relatief goedkope optie is, vergt het wel regelmatig onderhoud en bijwerken van de verflaag. Een ander nadeel is dat verf minder goed bestand is tegen vocht en vuil dan andere materialen, waardoor het minder geschikt is voor bijvoorbeeld achterwanden bij het fornuis of de gootsteen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de keuze voor een geverfde achterwand en deze af te stemmen op de persoonlijke stijl en behoeften.

Glas

Tot slot zijn er ook glazen achterwanden beschikbaar. Een glazen achterwand geeft een moderne uitstraling aan de keuken en is gemakkelijk schoon te maken. Je kunt kiezen voor een transparante glazen wand of een glazen wand met een print of kleur die past bij de uitstraling van de houten keuken.

Bij het kiezen van een achterwand is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke stijl en behoeften. Het is belangrijk om een achterwand te kiezen die past bij de uitstraling van de houten keuken, maar ook praktisch is in gebruik en gemakkelijk schoon te maken is.

gebeitste eikenhouten keuken nordiska kok
Hier is de rustieke keuken van Nordiska Kök, in donker gebeitst eikenhout, gecombineerd in een geverfde keuken achterwand in een warme greige tint. Het werkblad in warm Terrazzo is een mooi, milieuvriendelijk en natuurlijk materiaal met een lange levensduur. De houten keuken is, net als alle andere keukens keukens van Nordiska Kök, qua maat en design precies aangepast aan de wensen van de klanten en is verkrijgbaar in verschillende beitsen. | Bron: Nordiskakok.com

De vloer

De vloer die je kiest voor bij je houten keuken kan een groot verschil maken in de uitstraling van de ruimte. Er zijn verschillende opties om te overwegen.

Een populaire keuze voor bij een houten keuken is een houten vloer. Een houten vloer creëert een warme, natuurlijke uitstraling die mooi past bij een houten keuken.

Een andere optie is om te kiezen voor een tegelvloer. Tegels zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, wat handig kan zijn in de keuken. Je kunt kiezen voor tegels met een houtlook, wat de warmte en gezelligheid van een houten vloer nabootst. Maar natuurstenen tegels kunnen natuurlijk ook prachtig zijn, die erg mooi bij een houten keuken kunnen staan.

Daarnaast kan je ook denken aan naadloze vloeren, zoals een gietvloer of microcement. Gietvloeren zijn een moderne en strakke optie die steeds populairder worden in keukens. Vind je een gietvloer té strak? Dan kan je denken aan Microcement die meer een betonlook heeft. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je een unieke en persoonlijke vloer kunt creëren die past bij jouw stijl. Microcement is duurzaam, sterk en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het een populaire keuze is in keukens.

houten keuken houten vloer ask og eng
In een houten villa net buiten Oslo heeft Susanne Holzweiler, een inspirerende ondernemer en mede-oprichter van het veelzijdige bedrijf Holzweiler, gekozen voor een bamboe keuken uit de E-collectie van Ask Og Eng voor haar onlangs gerenoveerde gezinswoning. Het lichte natuurstenen werkblad en de houten vloer passen er perfect bij. | Bron: Askogeng.no

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *