In een rustige woonwijk in het bruisende centrum van Tokio heeft Keiji Ashizawa Design een super mooi natuurlijke interieurontwerp gerealiseerd – een oase van rust voor stedelingen die hun toevlucht zoeken in de dichtbevolkte Japanse hoofdstad. Geïnspireerd door de wandelpaden en grote vijvers in het nabijgelegen Arisugawa-no-miya Memorial Park, gebruikten de ontwerpers natuurlijke materialen en een minimalistische aanpak om dit te bewerkstelligen.
Hiro Residence, vernoemd naar de locatie in de wijk Hiroo van de stad, wilde Keiji Ashizawa Design de kwaliteit van het licht in het appartement onderstrepen. Dit appartement van 200 vierkante meter is gelegen in een rustige omgeving met uitzicht op het nabijgelegen park. De ontwerpers hebben een praktisch indeling gecreëerd met drie slaapkamers, twee badkamers, een keuken, een eetkamer, een werkkamer en verschillende opbergruimtes.
Natuurlijk lichtinval
De natuurlijke invloeden en natuurlijk lichtinval waren één van de belangrijkste aandachtspunten voor dit project. De aanwezigheid van vele openingen in deze woning voorziet in deze behoefte. Zo is de woonkamer gericht op een open ruimte met brede glasopeningen waardoor natuurlijk zonlicht binnenvalt.
In de open keuken en woonkamer stroomt het licht vanaf een balkon naar binnen en de ontwerper heeft van deze lichtbron gebruik gemaakt door een uitsparing in de muur te maken, zodat het licht doorloopt naar de ernaast gelegen gang.
En juist omdat de lichtinval zo mooi is, wilden de ontwerpers geen witte muren, die te helder zouden zijn. In plaats daarvan is er gekozen voor gedempte, subtiele tinten.
Ons doel is om een ruimte te creëren die alleen kan worden gecreëerd door alles zorgvuldig te bewerken, van kleine details tot meubels, maar als resultaat creëert de ruimte omringd door handwerk en natuurlijke materialen met een laag geluidsniveau en textuur een rustige en ontspannen sfeer.
Microcement en hout
In het grootste deel van het interieur, vind je een mooie combinatie van een wit gebeitste houten vloer met microcement wanden in een warme aardetint. Dit hebben ze afgewisseld met enkele met enkele wanden die bekleed zijn met houten wandbekleding. Dat geldt zowel voor de woonkamer, de hal als de slaapkamer.
Karimoku Case Study
Naast het interieurontwerp, heeft Keiji Ashizawa Design ook een aantal op maat gemaakte meubels ontworpen, als onderdeel van dit project. Deze vormen de 8e collectie van Karimoku Case Study. Deze collectie zorgt voor een doordachte sfeer waar mensen lang vertoeven, met uitsluiting van lawaai als interieurthema.
De houten kozijnen en schuifdeuren, die door het hele appartement zijn geplaatst, bieden privacy zonder al te veel ruimte in te nemen. Daarbij zijn er houten meubels gebruikt die perfect passen bij de houten details. Daarbij hoort onder andere een mooie eetkamerstoel, ontworpen door Norm Architects. Keiji Ashizawa Design vroeg Norm Architects om een stoel te ontwerpen en ze creëerden een lichte stoel geïnspireerd op Shaker-meubels geweven met papieren koorden. Het is door de kracht van deze stoel dat de grote eetruimte lichter en comfortabeler aanvoelt.
Ook de houten keuken is ontworpen in samenwerking Karimoku Case Study, waar de houten kasten gecombineerd zijn met een strak grijs-beige tint werkblad en keuken achterwand. Daarbij is de eethoek ingericht, met een grote houten eettafel, omringd door de acht bijpassende eetkamerstoelen. De langwerpige houten hanglamp boven de tafel past er perfect bij, die het zachte licht van de woonkamer verbindt met de eetruimte, en de houten speakers in samenwerking met DYNAUDIO.
In de slaapkamers zijn houten wandpanelen geplaatst, om nog meer het natuurlijke gevoel te benadrukken, wat ook is toegepast op planken en lades. Daarnaast sieren verschillende houten kunstwerken de muren die het werk zijn van de Deense kunststudio Atelier Plateau en kunstenares Sara Martinsen.
Fotografie: Tomooki Kengaku
No Comments