Search and Hit Enter

The Cabin House – beton en aardetinten interieur

Dit bijzondere huis, genaamd The Cabin House, werd geïnspireerd door de lokale architectuur van de wijk Jayanagar in Zuid-Bangalore en werd door Taliesyn Design & Architecture ontworpen om de verbinding van de site met de natuur te maximaliseren.

Gekatapulteerd door een neiging om zich terug te trekken uit de stedelijke realiteit, transformeert The Cabin House snel het pre-pandemische idee van onze woningen. Het ontwerp voor het perceel van 349 m² omarmt een rustige weerspiegeling van de moderne levensstijl en lokale nuances en is ontwikkeld vanuit een eenvoudige opdracht om de natuur van dichtbij te ervaren. Genesteld in het weelderige groen van Zuid-Bangalore, bevindt zich dit weekendhuis met één slaapkamer voor een gezin van drie. Men wordt meteen begroet door het grote gebladerte van de jackfruit- en mangobomen, waar de rechthoekige woning langs de oost-westas staat.

The Cabin House is toegankelijk via een korte helling en is van de straat gescheiden door een betonnen muur die grenst aan een tuin, waar het huis op een laag stenen platform staat, omringd door jackfruit- en mangobomen.

De tuin biedt een ruimte om buiten te leven en is gebaseerd op de typische opstelling van traditionele huizen in de omgeving, meestal kleine gebouwen met grote tuinen.

Betonnen huis met houten kozijnen en deuren.
Betonnen huis met houten kozijnen en deuren.

Aardetinten

De architectuur van The Cabin House is geïnspireerd op eenvoudige vormen en inheemse lagers. De begane grond accentueert de stijve muren aan de lange zijde en omvat aan weerszijden vijf meter lange draaideuren om de grenzen tussen het landschap en de woning te vervagen. Het interieur van het rechthoekige volume is moeiteloos opgedeeld in een dubbelhoge woon-, eetkamer en keuken met aan één kant een tussenverdieping om plaats te bieden aan de hoofdslaapkamer. Door de hele woning heen roepen aardetinten de ondergaande zon op, terwijl de kaalheid van het cement en de warme tinten van het meubilair voor de nodige diepte zorgen.

Geleid door de compactheid en het groene karakter van een blokhut, worden gevarieerde ontwerpelementen verweven met een eigentijdse benadering. Aan het ene uiteinde van de hoofdruimte biedt een rode trap toegang tot de tussenverdieping en strekt zich uit tot een lange ingebouwde bank die zich om de lengte van de eetruimte wikkelt.

Super mooi interieur met prachtige aardetinten
Super mooi interieur met prachtige aardetinten
Een gebogen opening is uit de trap gesneden met een gebogen houten deur die de woon- en eetruimte scheidt van de keuken.
Een gebogen opening is uit de trap gesneden met een gebogen houten deur die de woon- en eetruimte scheidt van de keuken.

Boven het dubbelhoge woongedeelte, waar zich de master bedroom bevindt, hangt een mezzanine. De badkamer bevindt zich onder de mezzanine en is voorzien van een gegoten betonnen wastafel met uitzicht op de omliggende tuin en een inloopkast.

De slaapkamer is ingericht boven op de mezzanine, met daaronder de badkamer.
De slaapkamer is ingericht boven op de mezzanine, met daaronder de badkamer.

De hiërarchie van ruimtes gaat gevoelig om met privacy door variaties in niveaus en zachte barrières van het landschap. Zo biedt een horizontale opening in de sanitaire ruimte de gebruiker de mogelijkheid om constant de natuur aan de horizon te hebben en tegelijkertijd de nodige privacy te bieden door de plaatsing ervan. Liberale volumeverschuivingen in het interieur van plafonds van 5 meter in de woon- en eetkamer, contrasteren dynamisch het plafond van 3 meter in de hoofdslaapkamer met een erker met uitzicht op het gebladerte van bomen.

De fijne eethoek bij de keuken met eiland.
De fijne eethoek bij de keuken met eiland.

Natuur in huis

Het landschap rondom is gebeeldhouwd om de natuur in de woning op te nemen; het beschikt ook over een groot prieel dat rekening houdt met de eis van de klant om kleine bijeenkomsten te houden. De opmerkelijke combinatie van neutrale kleuren breekt zelfs met glanzend terracotta dat door de hele woning weeft. De cynosure van het ontwerp – gemarkeerd in terracotta rode kleur – is de boog die overgaat in de hoofdtrap en zich verder uitstrekt tot een zitplaats.

Gezellige zithoek met een kleurrijk vloerkleed
Gezellige zithoek met een kleurrijk vloerkleed

Uitzicht

De stevigheid van het grote betonnen dak wordt licht gemaakt door de introductie van houten lamellen en glazen ruiten, waardoor natuurlijk licht in het interieur kan filteren. In navolging van het katte-ontwerp is de vensterbank aan de buitenkant verlaagd om mensen uit te nodigen bij het raam te zitten en te genieten van het uitzicht op de grote tuin ervoor. Terwijl de buitenkant vrijmoedigheid uitstraalt in vorm en functie, wordt de algehele structuur gezien als gegrond in de natuur, met zeer weinig onderscheid tussen de grenzen van de twee.

Fotografie: Aaron Chapman

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *