Search and Hit Enter

Casa Cabanyal: een moderne omhelzing van historische charme

Casa Cabanyal is een opvallende mix van traditie en moderniteit, gelegen in het hart van Valencia, Spanje. Deze woning, ontworpen door de innovatieve geesten van Nodopía Arquitectura y Diseño in 2020, is een eerbetoon aan de unieke en levendige charme van de omringende wijk, Cabanyal.

Cabanyal, bekend om zijn kenmerkende architectuur, kleurrijke betegelde gevels en de verkwikkende zeewind, is meer dan slechts een locatie – het heeft een eigen persoonlijkheid. Ga met ons mee op ontdekkingsreis naar de levendige aantrekkingskracht van Casa Cabanyal, een meesterwerk waar klassiek design en hedendaagse functionaliteit elkaar ontmoeten, en dat een boeiende synergie van bestaande materialen en moderne ontwerpelementen tentoonstelt.

Dit bijzondere project pronkt met een allesomvattende herinrichting van een herenhuis, gelegen in de bruisende Cabanyal-buurt in Valencia. De wijk onderscheidt zich van de rest van Valencia door zijn unieke architectuur. De grondige verbouwing en het interieurontwerp van dit project zijn bedoeld om deze inherente eigenheid te vieren en te accentueren, terwijl er licht en ruimte in de woning wordt gebracht. Deze ambities zijn al duidelijk in de initiële schetsen en infographics.

open trap vide hoog plafond

Het Historische Uiterlijk van Cabanyal

De architectonische en stedelijke aantrekkingskracht van de Cabanyal-buurt gaat verder dan de afzonderlijke historische gebouwen. De charme van de buurt ligt in de samensmelting van de elementen: de huizen, kleurrijke tegelbekleding, straten ontworpen om de zeewind op te vangen, en de pleinen. Dit project biedt de kans om de intrinsieke waarde van dit bestaande stedelijke weefsel op te frissen. In dit opzicht richt de renovatie zich op het moderniseren van het huis om te voldoen aan de huidige woonnormen, terwijl de waarde van de bestaande structuur en omgeving wordt versterkt.

gedeelte bakstenen muur strak stucwerk verlichting
speelgoed kast onder trap

Authenticiteit van materialen behouden

Een belangrijk aspect van het herontwerp was het behoud van de oorspronkelijke materialen en het vasthouden van de geest van de traditionele Cabanyal-architectuur bij het kiezen van nieuwe elementen. Opmerkelijke kenmerken zijn de grote houten voordeur, die we hebben gerestaureerd, en het originele metselwerk dat de ruimte definieert, verlicht door ingetogen verlichting. Nieuwe elementen, zoals kleigewelven en bestrating, houten schrijnwerk en gekleurde tegels die de levendige gevels van de buurt weerspiegelen, gaan harmonieus samen met deze oorspronkelijke materialen.

authentiek huis dubbele voordeuren

Ruimtelijkheid en licht maximaliseren

De nieuwe indeling focust op het versterken van de ruimtelijkheid en lichtinval van het huis. Dit wordt bereikt door het visueel verruimen van de ruimte, wat zorgt voor een dubbel uitzicht. Enerzijds benut het de royale hoogte tot aan het dak, waardoor er een dubbelhoge ruimte in de woonkamer ontstaat. Tegelijkertijd opent het zicht op de binnenplaats, waardoor het gevoel van ruimte wordt vergroot en de grens tussen binnen en buiten vervaagt.

authentiek gewelfd plafond keuken

Optimalisatie van middelen

Het bereiken van ruimtelijke kwaliteit hoeft niet kostbaar te zijn. In dit project is elk detail zorgvuldig overwogen om de beschikbare middelen te optimaliseren. Bijvoorbeeld, we hebben reeds bestaande elementen zoals de houten voordeur en het originele metselwerk gerestaureerd en opgenomen, die getuigen van de geschiedenis van het huis.

houten balken bakstenen muur zolder slaapkamer

De binnenplaats: het hart van het huis

De binnenplaats dient als het kloppende hart van het huis, en biedt een ruimte waar het huis kan uitbreiden en ademen. De vloer is voorzien van dezelfde kleitegels als binnen, en strekt zich uit om een functionele ruimte te omvatten die dienst doet als wasruimte en barbecueplek. De witte muren weerkaatsen zonlicht, wat de lichtinval in het interieur verder versterkt.

keuken harmonica deuren naar tuin
binnenplaats terracota tegels lichtsnoer

Een naadloze vermenging van binnen en buiten

De grens tussen binnen en buiten vervaagt dankzij het viervoudige timmerwerk dat de binnenruimte volledig opent naar de binnenplaats. Deze transformatie verandert het eetgedeelte in een buitenveranda, wat de ruimtelijkheid en flexibiliteit van de woning versterkt.

De indeling van het huis heeft een loft-ontwerp, waardoor een continue, vloeiende en aanpasbare ruimte ontstaat. Vaste functies zoals de badkamer en keuken zijn langs een van de scheidingsmuren geplaatst, waardoor de centrale ruimte vrij blijft voor extra gebruik. De loft kijkt uit op de dubbelhoge woonkamer, wat het gevoel van openheid versterkt.

naadloze vermenging binnen buiten harmonica deuren

Complete renovatie en energetische rehabilitatie

De algehele renovatie van Casa Cabanyal omvatte ook een volledige energetische rehabilitatie. We hebben verschillende bioklimatische en passieve strategieën geïntegreerd om het energieverbruik te optimaliseren. Thermische isolatie is toegevoegd aan zowel het dak als de gevels om thermische bruggen te voorkomen, maar met respect voor de oorspronkelijke elementen zoals de blootgestelde bakstenen gevel. De gevel van de binnenplaats maakt gebruik van een extern thermisch isolatiesysteem (SATE). De nieuwe ramen zijn voorzien van hoogwaardige houten kozijnen en glas met lage emissiviteit en zonwering aan de zuidgevel.

authentiek stenen gevel houten voordeur

Om het veelvoorkomende probleem van optrekkend vocht in dit type gelijkvloerse woningen tegen te gaan, hebben we de binnenruimte thermisch geïsoleerd door de vloer te verhogen met het Caviti-systeem. In de zomer bevordert het dakvenster de dwarsventilatie, waardoor de opgehoopte warmte in de bovenste delen van de ruimte wordt afgevoerd. De binnenplaats is voorzien van een uitschuifbare luifel, die dit gebied en het grote vouwraam beschermt tegen overmatig zonlicht.

Fotografie: Germán Cabo

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *