Search and Hit Enter

Binnenkijken bij interieurontwerper Konstantin Prokopenko – vintage interieur gecombineerd met Wabi Sabi

Ontdek de renovatieavonturen van appartementontwerper Konstantin Prokopenko in zijn appartement in Zamoskvorechye, waar historie en modern design samenkomen. Dit interieurontwerp herkent de schoonheid in het onvolmaakte. Elke fout en smet in de objecten en materialen draagt bij aan hun karakter, hun verhaal en uiteindelijk de ziel van dit vintage appartement.

Elke ontwerper zal je vertellen dat het ontwerpen van een persoonlijke ruimte voor jezelf vele malen moeilijker is dan voor een opdrachtgever. Dit wordt bevestigd door Konstantin Prokopenko. Zijn appartement met plafonds van 3,5 meter bevindt zich in Zamoskvorechye, in een voormalig appartementengebouw uit het begin van de 20e eeuw, het gebouw maakt deel uit van het cultureel erfgoed en staat onder staatsbescherming. Met al deze nuances moest natuurlijk rekening worden gehouden en elke ingreep moest zeer zorgvuldig worden benaderd. Er waren geen herontwikkelingen, vooral omdat de opdracht binnen een paar maanden was.

Mooie vintage keuken met microcement wanden, keukeneiland met barkrukken en eettafel in een organische vorm op een vintage vloerkleed.
Mooie vintage keuken met rauwe betoonlook wanden, keukeneiland met barkrukken en eettafel in een organische vorm op een vintage vloerkleed.

Een uitdagende verbouwing

Voor ontwerpers is het herontwerpen van een eigen ruimte vaak een van de grootste uitdagingen. Konstantin’s appartement in Zamoskvorechye, dat deel uitmaakt van het cultureel erfgoed en onder staatsbescherming staat, was geen uitzondering. Zorgvuldige aanpassingen waren noodzakelijk om de authenticiteit van dit vroeg-20e-eeuwse gebouw te behouden.

Onverwachte verrassingen onder de vloer

Toen Konstantin de renovatie startte, verwachtte hij slechts wat behang te verwijderen en te schilderen. Echter, de werkelijkheid was complexer. Een verrassende vondst toonde lagen van schuimplastic, oud linoleum en planken onder het parket. Ook de eeuwenoude houten balken moesten dringend aangepakt worden om instorting te voorkomen.

De houten vloer vormt een mooie combinatie met de betonlook muren in de woonkamer.
De houten vloer vormt een mooie combinatie met de betonlook muren in de woonkamer.
Of je nou wel of geen vintage liefhebber bent - de Eames Lounge Chair is altijd een goed idee.
Of je nou wel of geen vintage liefhebber bent – de Eames Lounge Chair is altijd een goed idee.
Het vintage bureau in het thuiskantoor past perfect in de vintage wabi sabi stijl.
Het vintage bureau in het thuiskantoor past perfect in de vintage wabi sabi stijl.

Tijdens de renovatie werden verborgen juweeltjes ontdekt, zoals prachtig stucwerk in de gang. Hoewel beschadigd, besloot Konstantin het stucwerk te behouden en te schilderen, als eerbetoon aan het verleden.

Ik dacht naïef dat ik het behang van de muren zou verwijderen, alles zou schilderen en daar zou stoppen. Maar het zat er niet in, de reparatie heeft uiteindelijk 9 maanden geduurd.

Designinvloeden en keuzes

Het interieurontwerp van het appartement is een masterclass in subtiliteit. Het rustgevende palet helpt bij het creëren van een oase van rust, een toevluchtsoord van de bruisende stad die net achter de ramen ligt. Gladde, strakke lijnen domineren het ontwerp, terwijl het materialenpalet sterk neigt naar hout en natuurlijke stoffen.

vintage wabi sabi interieur vloertegels
Het project gebruikte meubels van Glass Italia, &tradition, Albert&Shtein, Alivar, Menu, Jot.jot, Ikea, La Redoute. Light van Flos, Ingo Maurer, Vibia, Louis Poulsen, Astep, Catellani&Smith, Nemo, Fabbian, Foscarini. Timmerworkshops: Iets goeds, Wood Deed, Pavel Krivozubov’s Workshop Object Wood.
De lange dressoir in wabi sabi stijl biedt veel opbergruimte in de woonkamer.
De lange dressoir in wabi sabi stijl biedt veel opbergruimte in de woonkamer.

Konstantin’s design is beïnvloed door zowel de Belgische Axel Vervordt als de Japanse wabi sabi esthetiek. Herinneringen aan zomers doorgebracht bij zijn grootmoeder inspireerden de tonaliteit en textuur in zijn appartement. Imperfectie werd omarmd, wat soms tot lichte frustratie leidde bij de bouwers die streefden naar perfectie.

Maar het was een echte pijn voor de bouwers: ze meldden trots dat ze veel moeite hadden gedaan om de muren waterpas te maken, en ik liet ze nogmaals de TK zien en vroeg ze om alles terug te brengen naar zijn oude vorm.

Elke fout en smet in de objecten en materialen draagt bij aan hun karakter, hun verhaal en uiteindelijk de ziel van dit vintage appartement. De imperfectie van dingen en hun innerlijke leven is belangrijk in dit interieur. Hiermee ondersteept de ontwerper de filosofie die het ontwerp van deze unieke ruimte drijft.

Ook in de slaapkamer zijn hele mooie vintage meubelstukken te vinden.
Ook in de slaapkamer zijn hele mooie vintage meubelstukken te vinden.
De Eames Lounge Chair in de tussenruimte.
De Eames Lounge Chair in de tussenruimte.

Kunst als verbindend element

Kunst heeft een prominente plaats in Konstantin’s ruimte. Van reeds bestaande stukken uit zijn collectie tot speciaal voor de ruimte gecreëerde kunstwerken, elk stuk heeft een verhaal. Een opmerkelijk stuk is het drieluik “Athletes” van Elisaveta Zhilkina, dat al jaren een prominente plek in zijn collectie heeft.

Het was een schande voor mij om op de een of andere manier ‘Sportsmen’ in een van de tijdschriftpublicaties te zien, het canvas is gewoon genomen om te fotograferen uit de Artbrut-galerij, waar het werk tot voor kort werd bewaard. En ik ben voor eerlijkheid. Als er grootschalige, opvallende kunst naar de opnames wordt gebracht, moet deze in het project blijven of helemaal niet worden gefilmd

kleurrijke schilderij microcement muur
Kunst uit de collectie van de auteur: Elisaveta Zhilkina (in de keuken, uit het drieluik “Athletes”); Ekaterina Nechaeva (op kantoor, serie “Forms”); Kirill Basalaev (roze in de slaapkamer, zwart en wit in de gang); Orla Ananda (als tiener); alles – galerij ArtBrut. Alexey Osin, Iets goeds (in de woonkamer boven de ladekast); Ulyana Khokhlova (groot paneel in de woonkamer); Valerie Vesna (klein werk aan de muur in de ouderslaapkamer).

Mooie natuurlijke wanddecoratie in de zithoek.
Mooie natuurlijke wanddecoratie in de zithoek.

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *