Search and Hit Enter

Deze woning is een natuurlijke oase van rust en sereniteit

Casa Tres Árboles is een renovatieproject van een 25 jaar oud en verouderd weekendhuis in Valle de Bravo, Mexico, ontwikkeld door het ontwerpbureau van Mariana Morale, dıreccıon. Het uitgangspunt voor het ontwerp was de wens van de klant, om het huis een vernieuwde stijl te geven met bijgewerkte afwerkingen om meer frequente bezoeken te kunnen accommoderen, terwijl de sfeer van het weekendje weg behouden bleef.

De grootste uitdaging

Het grootste probleem bij de herstructurering van de woning was het ongelijke terrein met een sterke helling waarop het huis staat. Er zijn een paar belangrijke wijzigingen aangebracht om het optimale resultaat te bereiken. Zo zijn er muren verwijderd, vloeren zijn gelijk gemaakt, en raam- en deuropeningen zijn vergroot voor een betere doorstroming van natuurlijk licht. De twee nieuwe kolommen die diep in de grond in zijn geankerd, dragen nu de hoofdbalk op de begane grond, waardoor de scheidingswand tussen eet- en woonkamer kon worden verwijderd.

Het doel van dit project was om een ruimte te creëren in natuurlijke en warme tinten, om een gevoel van toevluchtsoord en toevluchtsoord over te brengen, van een monastiek heiligdom.

sfeervolle woonkamer warme natuurlijke kleuren materialen

Voortuin vol groen

Vanaf de parkeerplaats op straatniveau is een trap naar beneden de hoofdtoegang tot het huis. De treden lopen om een prachtige boom en stenen plantenbakken vol groen heen en leiden naar een kleine patio. Een badkamer en een schuin dak werden verwijderd voor een strakke en uniforme toegang en er werd een nieuwe plantenbak gebouwd en bedekt met philodendron winterbourn, kruidnagel, blauwe varen, liriopegras en davallia-varen. Deze elementen samen vormen het ontwerp van de voortuin.

Witte gevel met deurluifel

Ruime lichte hal

Via een grote stoere taatsdeur van staal en hout, word je binnen begroet door een heerlijke ruime lichte hal, met natuurlijk licht dat van bovenaf door de glazen koepel stroomt. Deze hal is de belangrijkste ruimte om te pauzeren en omringd te worden door de materiële sereniteit van het huis. De boom vanaf de ingang is te zien door een groot raam. Een hoge muur werd gebouwd om de trap te verbergen en aan de tegenoverliggende muur completeert een zwarte schilderij van Beatriz Zamora het ontwerp. Een verschuiving in het vloerniveau biedt een drempel; de hal fungeert als een toegangspoort die de privéruimtes – slaapkamers op de bovenverdieping – en de gemeenschappelijke ruimtes – en de woonkamer op de begane grond – verbindt.

Ruime hal met grote taatsdeur van hout en staal
mooie hal taupe muren houten trap

Schuifpui naar terras

Een belangrijk detail van de verbouwing, is dat de leefruimte, waar de woonkamer en keuken zijn ingericht, voorzien is van een kamerbrede glazen schuifpui. Deze moderne schuifpui biedt niet alleen een geweldig mooi uitzicht op het Mexicaanse natuurlijke landschap, maar ook toegang tot een geweldig ruim overdekt terras. Hiermee worden binnen- en buiten tot één leefruimte geïntegreerd.

Glazen schuifpui biedt toegang tot overdekt terras met rotan overkapping

Deze gemeenschappelijke leefruimte vormt het middelpunt van energie van het huis, waar de meeste activiteiten thuis plaatsvinden. Aan de buitenkant vind je een op maat gemaakte stenen vuurkorf – de perfecte plek om in de avonden samen te komen voor het gezin. Tijdens het regenseizoen, wanneer deze zelden wordt gebruikt, dient het ook als drinkplaats voor lokale vogels. Alle gemeenschappelijke en rustgebieden, zowel binnen als buiten, bieden een uitzonderlijk uitzicht op het meer.

Vuurkorf in tuin met grind en zwarte tuinstoelen

Warm interieur met natuurlijke tinten en materialen

Het doel van dit project was om een ruimte te creëren met een interieur in natuurlijke en warme tinten die een gevoel van toevlucht en rust uitstraalt. Het kleurenpalet integreert de stroom van de natuurlijke elementen en creëert in combinatie met de zorgvuldig uitgekozen materialen, een ruimte voor rust, meditatie en balans.

sfeervolle woonkamer houten tv kast

De materialen die voor dit project zijn gekozen, voelen warm en natuurlijk aan, zowel bij het zien als het aanraken. Op uitdrukkelijk verzoek van de opdrachtgever is het houten plafond met de ronde houten balken behouden. De vloer voor de hal is speciaal ontworpen om de twee elementen die door het hele huis worden gebruikt te integreren: hout – in dezelfde tint als het plafond – en zwart microcement. En in de woonkamer loopt het over op een super mooie houten vloer.

mooie eethoek grote houten eettafel eetkamerstoelen vloer en bank

De gestuukte muren zijn geverfd in een warme licht bruingrijze tint. De vloeren van de veranda, patio’s en het terras zijn van getextureerde tlalpujahua-steen, op maat gesneden en ontworpen door dıreccıon. Ook de keuken en badkamers weerspiegelen het serene en rustige karakter van de natuurlijke elementen die de sfeer van het huis bepalen, gekenmerkt door een donker, minimalistisch en warme sfeer. De stenen werkbladen staan in schril contrast met de gladde afwerking van de muren die van kleur veranderen naarmate het daglicht verandert, zoals pigmenten in de natuur doen: olijfgroen, grijs, okergeel.

minimalistische zwarte keuken microcement werkblad keuken achterwand
open kast houten planken in keuken

In de badkamers sijpelt het licht door de houten balken in de douche naar de zwarte microcement vloeren en lichtgrijze muren.

natuurlijke badkamer met ruime inlooopdouche microcement vloer wanden houten details

Meubels en accessoires

De productie van het meubilair en de selectie van stoffen en armaturen gebeurde in nauwe samenwerking met Habitación 116. Alle vaste meubels – kasten, boekenplanken, wastafels – werden ontworpen door dıreccıon. Het eiland in de keuken is van Piacere; het servies van colectivo 1050 is uitgekozen door Mariana Morales, en de bank in terracotta kleur in de woonnkamar is van txt.ure. De geselecteerde kunst voor de muren komt uit de privécollectie van de klant.

open keuken houten eettafel
natuurlijke slaapkamer houten vloer houten balken
warme slaapkamer natuurlijke tinten

Fotografie: Fabian Martinez

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *