Search and Hit Enter

Inspirerende ideeën en praktische tips om het meeste uit je kleine badkamer te halen

Ontdek hoe je slim gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte en hoe je de inrichting van jouw kleine badkamer kunt optimaliseren. Of je nu op zoek bent naar manieren om de ruimte groter te laten lijken of de gewenste sfeer wilt creëren – bekijk de praktische tips, leuke originele ideeën en inspiratie voorbeelden, om alles uit jouw kleine badkamer te halen.

De badkamer is een plek waar we dagelijks tijd doorbrengen en waar we ons ontspannen. Het is een van de belangrijkste ruimtes in ons huis en daarom willen we dat deze er niet alleen mooi uitziet, maar ook praktisch en functioneel is. Als je echter een kleine badkamer hebt, kan het lastig zijn om deze ruimte optimaal in te richten en te gebruiken.

Een kleine badkamer kan een uitdaging zijn om in te richten. Het kan snel rommelig en benauwd aanvoelen, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de ontspanning die je zoekt in een badkamer.

Een goede inrichting is niet alleen belangrijk voor de esthetiek van een kleine badkamer, maar ook voor de functionaliteit ervan. Door de beschikbare ruimte op een slimme manier te gebruiken, kun je opbergruimte creëren voor al je spullen en een functionele indeling realiseren die goed werkt voor jouw dagelijkse routine.

Daarnaast kan het creëren van een mooie ruimte je helpen om je te ontspannen en tot rust te komen. Door slim gebruik te maken van kleuren, verlichting en decoratie kun je een kleine badkamer omtoveren tot een oase van rust waar je graag tijd doorbrengt.

Kortom, een goede inrichting van een kleine badkamer is van cruciaal belang om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en een functionele en ontspannende omgeving te creëren.

Met een beperkt budget heeft de Israëlische interieurontwerper Eliat Dar een klein 60 jaar oud Jaffa-appartement gerenoveerd. Om meer lichtinval te creëren in de badkamer, is er gekozen voor een glazen wand in de muur tussen de badkamer en de keuken. | Fotografie: Peled Studios
Met een beperkt budget heeft de Israëlische interieurontwerper Eliat Dar een klein 60 jaar oud Jaffa-appartement gerenoveerd. Om meer lichtinval te creëren in de badkamer, is er gekozen voor een glazen wand in de muur tussen de badkamer en de keuken. | Fotografie: Peled Studios

Ruimtelijke indeling: begin met het maken van een plattegrond

Het is belangrijk om bij het inrichten van een kleine badkamer te beginnen met het maken van een plattegrond. Een plattegrond geeft namelijk inzicht in de beschikbare ruimte en de mogelijkheden voor de indeling van de badkamer. Door een plattegrond te maken voordat je begint met het kopen van meubels en sanitair, voorkom je dat je tegen onverwachte problemen aanloopt.

Een valkuil bij het maken van een plattegrond is dat je geen rekening houdt met de aanwezige leidingen, elektrapunten en andere essentiële elementen in de badkamer. Het is daarom belangrijk om bij het maken van de plattegrond rekening te houden met deze elementen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld een stopcontact of leiding moet verplaatsen omdat het meubelstuk dat je had bedacht er niet past.

Deze mooie en fijne kleine badkamer is ontworpen door Neil Dusheiko Architects, met een zwevende wastafel, zwevend toilet, een bad én inloopdouche. | Fotografie: ​​Tim Crocker, ​Agnese Sanvito
Deze mooie en fijne kleine badkamer is ontworpen door Neil Dusheiko Architects, met een zwevende wastafel, zwevend toilet, een bad én inloopdouche. | Fotografie: ​​Tim Crocker, ​Agnese Sanvito

Plattegrond maken

Als je een plattegrond wilt maken, zijn er verschillende manieren om dit te doen. De ouderwetse manier is om met potlood en papier aan de slag te gaan, maar er zijn ook verschillende online tools beschikbaar. Sommige van deze tools zijn gratis en bieden de mogelijkheid om je plattegrond tot in detail uit te werken.

Bij het maken van de plattegrond is het belangrijk om de ramen, deuren en andere belangrijke elementen op schaal in te tekenen, zodat je een realistisch beeld krijgt van de beschikbare ruimte. Vergeet ook niet om de afmetingen van de ruimte en de elementen erin op te nemen in de plattegrond. Zo kun je later goed inschatten of een meubelstuk of sanitair past binnen de beschikbare ruimte.

Een aantal gratis tools waarmee je een plattegrond kunt maken voor een kleine badkamer:

  1. RoomSketcher: RoomSketcher is een online tool waarmee je plattegronden kunt tekenen. Het heeft een gratis versie waarmee je eenvoudige plattegronden kunt maken.
  2. Planner 5D: Planner 5D is een online tool die beschikbaar is als website en als app. Hiermee kun je plattegronden tekenen en je ontwerpen in 3D bekijken. Het heeft een gratis versie, maar voor meer opties moet je betalen.
  3. Sweet Home 3D: Sweet Home 3D is een gratis te downloaden programma waarmee je plattegronden kunt tekenen en in 3D kunt bekijken. Het heeft veel functies en is vrij eenvoudig te gebruiken.
TOOB Visual heeft deze mooie 3d plattegrond gemaakt voor een kleine badkamer.
TOOB Visual heeft deze mooie 3d plattegrond gemaakt voor een kleine badkamer.

Voorzieningen: overweeg musthaves en nicetohaves

Het inrichten van een kleine badkamer kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om slimme keuzes te maken en het meeste uit de beschikbare ruimte te halen. Bij het inrichten van een kleine badkamer is het belangrijk om goed na te denken over welke voorzieningen je nodig hebt en welke je eventueel kunt weglaten. Hieronder vind je enkele belangrijke overwegingen om te maken bij het ontwerpen van een kleine badkamer.

Alleen een douche of douche én bad?

Er zijn verschillende opties als het gaat om het kiezen tussen alleen een douche of douche én bad. Het is belangrijk om hierbij goed na te denken over de beschikbare ruimte en je eigen behoeften. Een bad kan heerlijk ontspannend zijn, maar als je er weinig gebruik van maakt, is het wellicht een overbodige luxe die ruimte inneemt.

Als je echter de ruimte hebt en graag een bad wilt, dan zijn er verschillende soorten baden beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor kleinere ruimtes. Een hoekbad kan bijvoorbeeld ruimtebesparend zijn, terwijl een ligbad van 160 cm ook in kleinere ruimtes past.

Echter, kan de aanwezigheid van ramen, schuine wanden en andere obstakels het lastig maken om een bad en douche te combineren. In dat geval kan het zeker de moeite waard zijn om te overwegen om alleen voor een douche te gaan.

Een andere optie is om een combinatie van een bad en douche te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een douchegordijn om het bad heen, of door een douchewand te installeren naast het bad. Zo bespaar je ruimte en kun je toch genieten van een bad en douche in één.

Kortom, er zijn verschillende opties als het gaat om het kiezen tussen alleen een douche of douche én bad. Het is belangrijk om goed na te denken over de beschikbare ruimte, je eigen behoeften en de mogelijke obstakels in de ruimte voordat je een keuze maakt.

Interieur- en architectenbureau Alexander &CO laat zien dat het ook heel mooi kan zijn om de douche en het bad te combineren in een kleine badkamer. | Fotografie: Felix Forest
Interieur- en architectenbureau Alexander &CO laat zien dat het ook heel mooi kan zijn om de douche en het bad te combineren in een kleine badkamer. | Fotografie: Felix Forest

Toilet in de badkamer?

Wil je een toilet in de badkamer, of is het mogelijk om een apart toilet, buiten de badkamer te realiseren? Als je de ruimte hebt, is een apart toilet naast de badkamer een goede optie. Dit biedt niet alleen meer privacy, maar het zorgt er ook voor dat de badkamer minder druk bezet is tijdens drukke ochtenden of avonden. Maar als je weinig ruimte hebt, kan het plaatsen van een toilet in de badkamer onvermijdelijk zijn. Probeer in dit geval de ruimte zo slim mogelijk te benutten door bijvoorbeeld een hangend toilet te installeren.

Enkele of dubbele wastafel?

Een dubbele wastafel biedt meer ruimte en comfort tijdens drukke ochtenden, maar als je beperkt bent in de ruimte, kan een enkele wastafel meer praktisch zijn. Een enkele wastafel neemt minder ruimte in beslag en biedt nog steeds voldoende comfort en functionaliteit.

Bovendien kun je met een enkele wastafel creatief omgaan met de beschikbare ruimte. Plaats bijvoorbeeld een smalle plank of kastje naast de wastafel om extra opbergruimte te creëren. Als je toch behoefte hebt aan meer ruimte en comfort, kun je overwegen om te kiezen voor een compacte dubbele wastafel of een wastafel met een geïntegreerd meubelstuk. Hierdoor kun je nog steeds genieten van het gemak van een dubbele wastafel, zonder dat het teveel ruimte in beslag neemt. Denk dus goed na over je behoeften en de beschikbare ruimte voordat je een keuze maakt.

Wasmachine en droger in de badkamer?

Een apart washok buiten de badkamer is natuurlijk ideaal, en biedt verschillende voordelen, zoals het dempen van het geluid van de wasmachine en droger en het voorkomen van vochtproblemen in de badkamer.

Als je toch besluit om de wasmachine en droger in de badkamer te plaatsen, zijn er nog wat handige tips om ruimte te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld de droger op de wasmachine plaatsen om verticale ruimte te benutten. Hiermee kan je heel veel ruimte besparen.

Het is ook de overweging waard om deze apparaten weg te werken in een maatkast met deuren. Op deze manier kun je de wasmachine en droger gemakkelijk wegstoppen en de badkamer er opgeruimder uit laten zien. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze apparaten ventilatie nodig hebben en dat ze toegankelijk moeten blijven voor onderhoud en reparatie.

Onthoud dat bij het inrichten van een kleine badkamer elke centimeter telt. Maak slimme keuzes en creëer een functionele en stijlvolle badkamer die perfect past bij jouw levensstijl en behoeften.

Suto Architects kwam op het idee om een washok met schuifdeur te realiseren in deze kleine badkamer.
Suto Architects kwam op het idee om een washok met schuifdeur te realiseren in deze kleine badkamer.

Kleuren en materialen

Kleuren en materialen zijn belangrijk in elke badkamer, maar vooral in een kleine badkamer waar elke centimeter telt. Door slimme keuzes te maken, kun je de ruimte groter en lichter laten lijken.

Lichte kleuren, maar ook donkere kleuren zijn mogelijk

Kleuren spelen een belangrijke rol bij het ontwerp van een kleine badkamer. Het juiste kleurenschema kan de ruimte groter laten lijken en zorgen voor een sfeervolle uitstraling.

Bij het kiezen van kleuren voor de wanden en de vloer van de badkamer, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte. Over het algemeen geldt dat lichte kleuren, zoals wit, crème, pastelkleuren en lichte grijstinten, een ruimte groter laten lijken en een gevoel van lichtheid en frisheid creëren. Donkere kleuren, zoals zwart, donkergrijs en diepe tinten blauw, kunnen de ruimte kleiner doen lijken, maar kunnen ook een gevoel van luxe en intimiteit creëren.

Een slimme manier om kleuren te gebruiken in een kleine badkamer, is door een kleurenschema te kiezen dat bestaat uit lichte én donkere tinten. Bijvoorbeeld, je kunt kiezen voor een witte of crème kleurige wandtegel en een donkere, grijze vloertegel. Hierdoor ontstaat er diepte en contrast in de ruimte, zonder dat het kleurenschema overweldigend wordt.

Een andere optie is om te werken met kleuraccenten. Kies bijvoorbeeld één muur om te accentueren met een opvallende kleur of patroon, zoals een blauwe of groene mozaïektegelwand, terwijl de rest van de badkamer neutraal blijft. Dit voegt interesse en persoonlijkheid toe aan de ruimte, zonder dat het druk wordt.

Atelier leymarie gourdon heeft deze mooie kleine badkamer ontworpen, waar strakke witte muren gecombineerd zijn met een grijze terrazzo vloer, die ook doorloopt naar de op maat gemaakte badmeubel en wastafel. | Fotografie: bcdf studio
Atelier leymarie gourdon heeft deze mooie kleine badkamer ontworpen, waar strakke witte muren gecombineerd zijn met een grijze terrazzo vloer, die ook doorloopt naar de op maat gemaakte badmeubel en wastafel. | Fotografie: bcdf studio

Grote tegels

Ook de keuze van materialen is van groot belang bij het ontwerpen van een kleine badkamer. Kies voor duurzame en waterbestendige materialen die ook nog eens gemakkelijk te onderhouden zijn. Tegels zijn nog steeds de meest populaire optie voor de vloer en wanden van de badkamer vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Keramische tegels zijn een uitstekende keuze voor de badkamer, omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en in een breed scala aan kleuren en patronen verkrijgbaar zijn.

Als je de badkamer groter wilt laten lijken, dan kun je het beste kiezen voor grote tegels in een lichte kleur, zoals wit of crème. Grote tegels laten de ruimte groter lijken omdat er minder voegen zijn.

Naadloze vloer en wanden

Naast tegels zijn er ook andere materialen die geschikt zijn voor de vloer en wanden in een kleine badkamer. Zoals een gietvloer, microcement of beton ciré, en tadelakt. Deze materialen zijn naadloos en kunnen helpen bij het creëren van een ruimtelijk effect in de badkamer. Daarnaast hebben ze ook weinig onderhoud nodig en zijn waterbestendig.

Een gietvloer is een gladde, naadloze vloer die zorgt voor een moderne uitstraling in de badkamer. Beton ciré en tadelakt zijn beide materialen die op de wanden en vloeren aangebracht kunnen worden, waarmee je een minimalistische en natuurlijke uitstraling. kunt creëren.

Daarnaast zijn er ook andere naadloze materialen beschikbaar, zoals kunststof panelen en platen. Deze zijn in verschillende kleuren en designs verkrijgbaar en zijn ook waterbestendig. Het voordeel van deze materialen is dat ze gemakkelijk te reinigen zijn en weinig onderhoud nodig hebben.

Atelier leymarie gourdon combineerde de super mooie naadloze wanden met een chique patroontegels op de vloer in deze geweldige kleine badkamer. | Fotografie: bcdf studio
Atelier leymarie gourdon combineerde de super mooie naadloze wanden met een chique patroontegels op de vloer in deze geweldige kleine badkamer. | Fotografie: bcdf studio

Verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in de sfeer en functionaliteit van een kleine badkamer. Een goed ontworpen verlichtingsplan kan een kleine badkamer groter laten lijken en zorgen voor een aangename sfeer. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor het creëren van een verlichtingsplan voor een kleine badkamer:

  1. Gebruik helder licht: Heldere verlichting zorgt voor een ruimtelijker gevoel en helpt bij het uitvoeren van dagelijkse taken zoals het scheren, make-up aanbrengen en tandenpoetsen. Overweeg het gebruik van LED-verlichting, die helderder en energiezuiniger is dan traditionele verlichting.
  2. Plaats de verlichting op strategische plaatsen: Plaats de verlichting boven de wastafel of spiegel, en bij de douche of bad. Overweeg ook om een kleine wandlamp aan te brengen om de ruimte op te warmen en de algehele sfeer te verbeteren.
  3. Overweeg indirecte verlichting: Indirecte verlichting, zoals LED-strips, kan helpen om een ontspannen en gezellige sfeer te creëren in de badkamer. Gebruik het op de juiste plaatsen, zoals langs de randen van het plafond, om het gevoel van ruimte te vergroten.
  4. Combineer verlichting: Een combinatie van verschillende soorten verlichting kan een badkamer een dynamisch en interessant gevoel geven. Overweeg het combineren van heldere, gerichte verlichting met zachte, indirecte verlichting voor een optimaal effect.
  5. Dimmer: Het is aan te raden om een dimmer te installeren. Een dimmer kan de hoeveelheid licht aanpassen aan verschillende situaties en stemmingen.
TOOB Visual heeft voor dit kleine badkamerontwerp gekozen voor een combinatie van een luxe ledstrip aan de rand van het plafond, strakke inbouwspots en verlichting in het nisje.
TOOB Visual heeft voor dit kleine badkamerontwerp gekozen voor een combinatie van een luxe ledstrip aan de rand van het plafond, strakke inbouwspots en verlichting in het nisje.

Natuurlijke lichtinval

Natuurlijke lichtinval kan de ruimtelijkheid van een kleine badkamer aanzienlijk verbeteren. Door het binnenlaten van daglicht wordt de ruimte optisch vergroot en lijkt de badkamer minder klein en benauwd. Heb je bijvoorbeeld geen ramen in je badkamer op zolder? Dan is het aan te raden om te investeren in een dakraam. Een dakraam plaatsen is relatief goedkoop, vooral vergeleken met een dakkapel, terwijl het een hele grote impact kan hebben op de algemene ruimtelijkheid in een kleine badkamer.

Ten eerste kan natuurlijk licht de badkamer helderder maken. Wanneer daglicht de badkamer binnendringt, wordt de hele ruimte verlicht en worden donkere hoeken en schaduwen verminderd. Dit kan helpen om de grenzen van de badkamer minder zichtbaar te maken, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Bovendien kan helderder licht helpen om de kleuren in de badkamer beter te zien, waardoor de ruimte helderder en uitnodigender lijkt.

Ten tweede kan natuurlijk licht helpen om de ruimte meer open te laten lijken. Wanneer daglicht door de ramen naar binnen komt, creëert dit een gevoel van verbinding tussen de binnenruimte van de badkamer en de buitenwereld. Dit kan de muren en andere grenzen van de badkamer minder nadrukkelijk maken en helpen om de ruimte meer open te laten lijken. Bovendien kan het uitzicht op de buitenwereld helpen om de aandacht af te leiden van de kleine omvang van de badkamer en een gevoel van expansie te creëren.

Ten slotte kan natuurlijk licht de textuur en details van de badkameroppervlakken beter laten zien. Wanneer de textuur en details van muren, vloeren en andere oppervlakken goed zichtbaar zijn, kan dit de ruimte meer diepte geven en een gevoel van ruimtelijkheid creëren. Dit kan vooral belangrijk zijn in kleine badkamers waar de oppervlakken beperkt zijn en het gevoel van de ruimte snel saai kan worden.

Unique Design and Build realiseerde deze kleine badkamer waar ze twee dakramen installeerden. | Bron:  Uniquedesignandbuild.co.uk
Unique Design and Build realiseerde deze kleine badkamer waar ze twee dakramen installeerden. | Bron: Uniquedesignandbuild.co.uk

Opbergruimte

Een van de grootste uitdagingen bij het inrichten van een kleine badkamer is het vinden van voldoende opbergruimte. Een opgeruimde badkamer creëert niet alleen een gevoel van rust en orde, maar helpt ook om de ruimte te optimaliseren en rommel te verminderen. Gelukkig zijn er verschillende slimme en creatieve manieren om opbergruimte te creëren in een kleine badkamer.

Zichtbare vloeroppervlakte

Hoe meer vloeroppervlakte zichtbaar is in de badkamer, hoe groter de ruimte eruitziet en aanvoelt. Daarom is alles wat aan de muur hangt een slimme keuze, om het ruimtelijke gevoel te maximaliseren.

Zwevende badmeubel

Een zwevende badmeubel is de belangrijkste opbergmogelijkheid in de badkamer, en wordt vaak gecombineerd met de wastafel. Deze badkamermeubels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en bieden veel opbergruimte, terwijl ze weinig vloeroppervlak in beslag nemen. Dit is een geweldige oplossing voor een kleine badkamer, omdat je zo de vloer vrij houdt en het ruimtelijke gevoel maximaliseert.

Interieur architect Richard Guilbault heeft deze smalle kleine badkamer ontworpen, en combineerde een zwevende badmeubel met een grote spiegel op maat.
Interieur architect Richard Guilbault heeft deze smalle kleine badkamer ontworpen, en combineerde een zwevende badmeubel met een grote spiegel op maat.

Nisjes in de muur

Een andere slimme oplossing is het gebruik van nisjes in de muur, zoals een nisje in de douche of boven het bad. Hier kun je bijvoorbeeld je shampoo, conditioner en douchegel opbergen. Het is een subtiele manier om extra opbergruimte te creëren zonder dat het ten koste gaat van het ruimtelijke gevoel.

Spiegelkast

Een spiegelkast boven de wastafel is ook een geweldige manier om extra opbergruimte te creëren. Dit is een plek waar je dagelijkse benodigdheden zoals tandenborstels, tandpasta en scheerspullen kunt opbergen. Een spiegelkast is ook handig omdat het een spiegel bevat en zo ook een functioneel element in de badkamer is.

Inrichting van de kast

Om optimaal gebruik te maken van de opbergruimte in een badmeubel, kun je gebruik maken van ladeverdelers, opbergboxen of manden. Dit is handig om kleine spulletjes zoals make-up, haaraccessoires en toiletartikelen georganiseerd te houden. Op deze manier voorkom je ook dat je badmeubel snel vol raakt en er rommelig uit gaat zien.

Maatkast

Als laatste, als je op zoek bent naar nog meer opbergruimte, kun je overwegen om een maatkast te laten maken. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en de kast aanpassen aan de specifieke behoeften en afmetingen van jou en je badkamer. Een op maat gemaakte kast zorgt bovendien vrijwel altijd voor een meer luxe uitstraling.

De op maat gemaakte zwevende badmeubel en wandkast biedt enorm veel opbergruimte in deze mooie kleine badkamer - een ontwerp van Fouché Architects. | Fotografie: Cieran Murphy
De op maat gemaakte zwevende badmeubel en wandkast biedt enorm veel opbergruimte in deze mooie kleine badkamer – een ontwerp van Fouché Architects. | Fotografie: Cieran Murphy

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *